Time to Tell – den perfekta presenten till den som redan har allt

Ulrika Nordenstam, entreprenör och uppfinnare har en bakgrund med innovationer inom häst- och friluftsområdet under varumärket och företaget Northern Well. I dagarna firar hon att hennes senaste uppfinning appen Time to Tell precis lanserats på marknaden. Time to Tell är en app där dina ljudspår och bilder tillsammans bildar personliga ljudalbum –som fotoalbum med röster som berättar. Ljudalbumen sparas online och kan delas med dem man önskar ska lyssna.

Som vi vet av historien så är nöden uppfinningarnas moder. Någon nöd gick det inte på Ulrika när fröet föddes till hennes senaste innovation, men med en viss frustration kunde hon konstatera att det inte fanns något verktyg på marknaden som kunde hjälpa henne att skapa den perfekta presenten till sin pappas födelsedag. Och det räckte för att hon skulle ta på sig uppfinnarhatten igen. Två år senare kan hon nu titulera sig grundare av appen Time to Tell.

Det hela började när Ulrikas pappa skulle fylla 80 år. Att hitta en passande gåva var inte lätt, han som många andra äldre, hade ju redan allt han behövde och önskade sig ingenting särskilt. Då fick Ulrika idén att samla in ljudhälsningar från släkt och vänner, från norr till söder och även långt utanför Sveriges gränser. Att samla ihop berättelser och hyllningar i skrift eller via video var för omständligt och omfattande.

Ulrika började samla in och spara alla historier och hälsningar till sin pappa, men upptäckte längs vägen att det tog mycket mer tid än hon kunnat ana. Det fanns inget enhetligt system. Ulrika fick instruera, hjälpa till hemma hos vännerna, låta läsa in texter och intervjua. Alltihop blev ganska svårt och energikrävande. Men det var trots allt värt all möda.

– När ljudfilen var klar så var det med spänning och förväntan som jag överlämnade den på pappas födelsedag. Att lyssna på den tillsammans blev en fantastisk, gemensam upplevelse där många minnen återuppväcktes och med kära hyllningar som berörde på djupet och gjorde oss tårögda, berättar Ulrika.

Ulrika tänkte att det här borde fler få möjlighet att göra, men att det måste finnas ett enklare sätt att få berätta sin historia eller fira någon. Så föddes idén till Time to Tell – en app för inspelning, redigering och delning av personliga ljudalbum. Du kan spela in lite i taget och bygga på ditt ljudalbum bit för bit. Det går att koppla en bild till varje ljudspår och på så sätt skapas ett digitalt fotoalbum med röster och berättelser till. Sedan går det att sprida albumet på ett enkelt sätt genom att dela en länk.

Teamet bakom Time to Tell: Ann Ljungberg, storycoach, Ulrika Nordenstam, grundare, Helene Skoog, marknad & kommunikation

Som komplement till appen finns en medlemsklubb med möjlighet till stöttning i till exempel berättande, intervju och teknik. Klubben erbjuder också communities skapade utifrån olika intresseområden. Engagemanget är redan stort hos till exempel släktforskare och ortshistoriker som vill samla röster från en familj, en tid eller ett samhälle och dela med sig till andra.

Det är nu som vi skapar framtidens historia, för våra barn att ta del av

Men det är inte bara gamla tider som ska avhandlas. – Man kan hylla brudpar eller vänner som fyller jämnt oavsett ålder. Vissa vill löpande intervjua sina barn eller berätta sin egen historia även om de inte är till åren komna. Det är nu som vi skapar framtidens historia, för våra barn att ta del av, avslutar Ulrika.

Kontakt: Ulrika Nordenstam, ulrika@timetotell.se www.timetotell.se, Time to tell-appen finns i App Store och Google Play