Gunilla von Platen – Affärsängel med hjärtat på rätta stället

Gunilla von Platen är en av Sveriges mest hyllade entreprenörer och filantroper. Hon är grundare till kundservice-bolaget Xzakt Kundrelation som hon sålde till Altor 2017 och är idag partner hos Transcom Worldwide AB där Xzakt ingår, med 29 000 anställda i 20 länder. Hon åker på statsbesök med kungafamiljen, driver välgörenhetsprojekt och är ordförande för Pratham, samt ambassadör för Mentor och även ordförande för Little Angel och Stiftelsen 100%.

Våren 2020 gav Gunilla von Platen ut memoarboken Draken i rummet, skriven tillsammans med journalisten och författaren Malin Roos, där hon berättar om sitt händelserika liv och om vägen till toppen i svenskt näringsliv. När hon sommaren 2020 tar oss med på sin livsresa genom sitt uppmärksammade sommarprat i P1 är intet öga torrt. Där får vi lära känna hennes historia och hur den präglat henne genom livet samt höra om de två starka kvinnorna och förebilderna i hennes liv; farmodern som överlevde ett folkmord och mamman som drömde om frihet och överlevde ett mordförsök. Det vill säga: kvinnor som på olika sätt satte sig upp mot den hederskultur som präglade hennes familj och hennes uppväxt.

Från flyktingbarn till superentreprenör
Knappt fyra år gammal, flydde Gunilla tillsammans med sin mamma, pappa och åtta syskon, från den lilla bergsbyn Zaz i Turkiet till Sverige. Det var en dramatisk flykt via Österrike och Tyskland, som tog sin början när mamma Maria blev skjuten, men mirakulöst överlevde, under ett försök att skydda Gunillas 14-åriga kusin från att kidnappas. Väl i Sverige kom familjen att bosätta sig i ett miljonprogram i Västra Frölunda, Göteborg, en plats Gunilla älskade från första dagen, och där hon fick vänner. Men när hon kom upp i tonåren så började det skava.

Det förväntades av mig som kvinna att jag skulle vara på ett visst sätt. Och det krockade oerhört mycket med den svenska kulturen, berättar Gunilla, som hade en stark vilja att integrera sig i samhället. Dessutom visade hon tidigt att hon hade ett oerhört driv och var begåvad med en entreprenörsådra. Det var dock inget som hennes föräldrar och släkt ansåg vara passande för en flicka. Men Gunilla var även utrustad med en vilja av stål, vilket innebar konflikter och bråk med familjen. Hon bestämde sig för att inget skulle få stoppa henne och valde därför att lämna familjen för att leva sin dröm. Idag har Gunilla försonats med sin mamma och har en fin relation med hela sin familj.

Bygger barnhem i Syrien
Gunilla von Platen har alltid vurmat för unga, barn, och kvinnor som hon menar oftast är de mest utsatta i samhället. Hon driver ett eget välgörenhetsprojekt tillsammans med sin syster Silvia Samuelsson Waak, där de bygger ett barnhem, Little Angel, utanför Damaskus i Syrien. Hit kommer barn från Syrien och Irak som har förlorat sina familjer och får boende, mat och skolgång. Olika välgörenhetsevent har samlat in över åtta miljoner kronor för att kunna ge 130 barn plats på barnhemmet.

Som ambassadör för Prins Daniels Fellowship inspirerar och stöttar hon unga till entreprenörskap. Tillsammans med Steve Angello och Christina Stenbeck startade hon välgörenhetsprojektet För vårt Sverige, som syftar till att hjälpa ensamstående mammor, utsatta ungdomar och att stödja kampen mot diabetes. För mig är det självklart att ge tillbaka till samhället, eftersom jag upplever att jag fått en andra chans i livet. Sedan 20 år har jag engagerat mig inom filantropi parallellt med mitt entreprenörskap, berättar Gunilla.

Kvinnor behöver jobba dubbelt så hårt som män för att lyckas i affärsvärlden
När Gunilla von Platen startade sitt företag i Skellefteå för över 20 år sedan, var det inte många som trodde hon skulle bli långvarig i branschen. Men ack så fel de hade. Bolaget omsätter idag närmare 6 miljarder och är en del av Transcom koncernen. På eventet Ring the Bell for Gender Equality 2021 den 8:e mars berättar Gunilla hur hon hon fått möta många fördomar och föråldrade maktstrukturer i sitt entreprenörsliv.
– Min erfarenhet är att kvinnor många gånger behöver jobba dubbelt så hårt som män för att lyckas i affärsvärlden. Ett sätt för kvinnor att komma framåt är att hjälpa och stötta varandra mer, menar Gunilla.

Våga tänka större
Hennes tips till alla kvinnor är att vi ska våga ta för oss mer. Tänk annorlunda och våga tänka större – allt sitter i huvudet. Var inte rädd för att misslyckas – det är bara att göra om och göra rätt. Vi kan lära av hur männen gör och bli lagspelare, avrundar Gunilla von Platen sitt slagkraftiga och inspirerande tal på den internationella kvinnodagen 2021.


OM GUNILLA VON PLATEN
FÖDD: augusti 1972 Zaz i Turkiet
BOR: Stockholm
FAMILJ: Maken Alfred von Platen och fyra barn 6-12 år
CV: Säljchef på Skandia 1992–2000, försäljningschef Kalix Tele 24 1996. Startade kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation oktober 2000. Grundade fastighetsbolaget GSS Fastigheter med sin syster Silvia. Är i dag delägare i Xzakt Kundrelation och systerföretaget Transcom Worldwide.
MEDIA: Har varit Sommarpratare i P1 (2007 och 2020) och var affärsängel i ”Draknästet” på SVT.
UTMÄRKELSER: Entrepreneur of the year i Norrland, Årets stjärnskott (2006), utsedd av Ernst & Young i Sverige, Kungliga Patriotiska sällskapet näringslivsmedalj (2015), utsedd till Årets affärskvinna vid Nation global woman award (2019).