Hälsoinspiratör Mita Magnusson – Man blir och mår det man äter!

Mita Magnusson brinner för att alla ska lära sig att äta bra och ge sin kropp rätt bränsle. Hennes ledord är eat clean, från jord till bord och medveten kosthållning. Mita öppnade GI Boden 2003 i Stockholm och hon var den första att servera GI balanserade måltider.

2005 startade Mita även Food For Life, en produktionsanläggning med lunchservering. Där producerades all mat till kunder som dagligvaruhandeln, GI Boden, företagsevent, privata fester och sist men inte minst artister som ville ha bra energifylld mat för att orka med. Idag föreläser Mita och inspirerar om mat för att stilla sin iver att göra medmänniskor medvetna om vikten av rätt kost. Mitas Mat har funnits som idé i hennes inre i över ett decennium. Idag har hon lyckats med ett enormt driv ta idén från skissbordet till verklighet där konsumenten på egen hand ska kunna komponera sin egen måltid.

Man blir och mår det man äter
Jag började min hälso- och kostresa 2002 och har i hela mitt liv varit en jojo-bantare vilket har förstört min ämnesomsättning helt i onödan. Jag vet att det är många med mig som gjort samma resa så vad jag framför allt vill förmedla till alla är ÄT MAT. Vår fina maskin (kroppen) behöver rätt och bra bränsle. Mat är kroppens elixir (undermedicin) därför är det så viktigt att du lär dig vad just du behöver. Vi har bara en kropp och den ska vi vara rädd om, den är dagsfärsk och inte långsint så det är aldrig försent att börja leva medvetet och sunt.

Var snäll mot dig själv
Alla har ju hört att man ska äta nyttigt och röra på sig ändå ökar försäljning av färdigmat med energilösa kolhydrater och fel fett, godis och läsk med konstiga ämnen som inte hör hemma i en kropp. Det ger en enorm stress för insidan, det finns inget naturligt organ som ska hand om det. Var snäll mot Dig själv och ge din kroppen så rena och bra produkter det bara går. Det finns många olika teorier om hur man ska äta så hitta det bästa för just Dig. Jag rekommenderar 3 mål men är du aktiv så måste du se till att få i dig något mellanmål och för dom flesta så kan det bli många timmar mellan lunch och middag, då kan det vara bra och se till att få i sig något.

Hitta det som passar dig
Ät dom stärkelserika energigivande kolhydrater som gröt och bröd, musli, till frukost, potatis, ris, pasta och då självklart så bra grovt och fiber rikt som möjligt till lunch sen till middag tar du mer av grönsaker och rotfrukter för nu ska kroppen in i sov-mood, man behöver ju inte energi när man ska sova. Men vissa berörs inte så hitta det som passar dig. Ät medvetet så blir det bra.

De 4 byggstenarna – proteiner, kolhydrater, fett och vitaminer
Nu till det viktigaste, det är att lära sig att hitta dom 4 byggstenarna. Det är proteiner, kolhydrater, fett och vitaminer. Det gäller att veta när, var och hur man ska äta för att må bäst. Eftersom kolhydrater som sagt är enerGI så är det viktigt att äta dom på rätt sida på dygnet och dom som inte sätter sig på höften utan ger långsam bra energi.

Vissa kan äta alla kolhydrater hur och när som helst medans andra inte kan det. Jag själv behöver bara tänka på en kanelbulle 🙂 så vips sitter det på höften :).Jag har förstört min metabolism (ämnesomsättning) med alla olika dieter och kurer med svält, så var snäll mot dig själv och ät regelbundet.

Vikten av att äta regelbundet
Många som äter oregelbundet eller för sällan, och med dålig balans mellan byggstenarna får ofta problem med uppblåst, förstoppad och gasig mage, kort stubin, känner sig nedstämd och ledsen, dålig kvalité på hud hår och naglar m m . Vet du med dig att du inte äter av allt eller känner på dig att du behöver ta ett tillskott, ta ett blodprov kolla alla värden. Glöm inte att när vi blir äldre så gäller det även insidan så var bussig och ge den lite extra tillskott så att allt fungerar. Jag rekommenderar alla omega3 och D3 för vi bor i ett väldigt solfattigt land. Själv äter jag även zink, magnesium och c-vitamin.

Glöm inte att boosta både din kropp och knopp!

Mita Magnusson
www.mitasmat.se